Veilig in de autostoel: extra tips

Heb je al de juiste autostoel voor je kindje gekocht? Zit die veilig vast in je auto, en weet je ook hoe jij je kindje vast moet maken in het autostoeltje? Dan kun je veilig op weg! Of is er meer? Met de volgende extra adviezen ben je helemaal goed bezig.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Waar moet je extra op letten als je je kind vastzet in de autostoel? Het beste is om jezelf aan te leren altijd de gordels vast te klikken en te controleren of ze inderdaad goed vastzitten. Daarnaast trek je de riempjes goed strak, en dat mag best strak! Mocht je twijfelen, hou dan de stelregel aan dat er maximaal 1 cm ruimte tussen de gordel en je kind mag zitten. Maar ook de stoel zelf moet stevig vastzitten. Controleer dit altijd voordat je gaat rijden.

Veilig vast met Isofix

We weten uit verschillende onderzoeken dat het best lastig kan zijn om een autostoel met de autogordel op de juiste manier vast te maken. Daarom raad ik je aan om een autostoel te kopen die je met Isofix kan vastzetten. Je maakt dan minder snel fouten. Gelukkig hebben de meeste stoelen tegenwoordig een Isofix-sluiting. Lees hier wat Isofix precies is en hoe je de autostoel vastmaakt.

Gordel vast, winterjas uit!

In de praktijk zie ik nog te vaak dat de gordels van de autostoel te los zitten. Ik raad je dan ook aan om in de winter de dikke winterjas uit te doen. Want als je kind een dikke winterjas aan heeft, kun je de riempjes niet goed aantrekken. En dat kan ernstige gevolgen hebben. Bij een botsing wordt de dikke jas namelijk platgedrukt, en dan zit de gordel opeens veel te ruim! Is het koud? Leg dan een dekentje over je kind.

Maak alleen korte autoritten

Je baby heeft weinig beweegruimte in een autostoel. Eigenlijk ligt je kind het beste op de rug. Hou daar rekening mee als je in de auto stapt. Maak dus liever geen lange autoritten. Ik adviseer om niet langer dan één uur met je baby te gaan rijden in de auto. Dat baseer ik op de Landelijke JGZ-richtlijn Motorische Ontwikkeling.

Ga je toch langer op pad? Stop dan regelmatig en haal je kindje uit de stoel. Leg baby’s eventueel op een kleedje op de grond, zodat ze lekker kunnen spelen en bewegen. Neem daar ook de tijd voor. 

Ik heb geen richtlijn voor hoe lang je in totaal met je kindje in de auto mag rijden. Bij VeiligheidNL houden we twee uur per dag aan als maximale tijd dat een kindje in een stoeltje mag zitten. Maar daar moet je dan ook de tijd bij optellen dat je kindje in een kinderstoel, hangmatje of ander stoeltje zit. 

Het gaat erom dat je kindje niet te lang in dezelfde houding mag zitten. Want dan kan je kind moeilijk bewegen. En bewegen is juist goed voor de ontwikkeling van je kind. 

Zet de baby autostoel niet ergens los neer

Je verwacht het misschien niet, maar sommige baby’s zijn al zo actief dat ze de autostoel laten schuiven door op en neer te wippen. Zet de babyautostoel dus nooit los op een tafel of een stoel. De kans bestaat dat je kindje in de stoel op de grond valt. 

Met deze extra tips kun je veilig op weg met je kindje. Veel plezier!

Ik had haar in de Maxi-Cosi op de motorkap van de auto gezet om de deur te openen. Ineens lag ze met de Maxi-Cosi op de grond.

Sebastiaan

Vader van Lisa

Onze expert op dit onderwerp