Hulp bij gehoorschade

Hoe herken je als ouder gehoorschade bij je kind? Op welke symptomen kan je letten? Lees hier verder.

Foto van Lisanne de Regt
Auteur
Lisanne de Regt

Vroeg stadium

Het is belangrijk om gehoorproblemen in een vroeg stadium te herkennen en te testen. Gelukkig kan een eerste hoortest tegenwoordig makkelijk online. Komt er uit zo’n test dat het gehoor niet goed is of zijn er eerste tekenen van gehoorverlies? Ga dan met je kind dan naar de huisarts of audicien, die het gehoor uitgebreid kunnen onderzoeken. Maar wat zijn eigenlijk de eerste tekenen van gehoorproblemen? 

Symptomen gehoorschade

Mensen hebben het niet meteen door dat hun gehoor achteruitgaat, want gehoorverlies verloopt meestal geleidelijk. Er wordt vaak te lang gewacht voordat er aan de bel getrokken wordt, gemiddeld zeven jaar na de eerste tekenen. Maar het is juist belangrijk om er op tijd bij te zijn, dan is er misschien nog veel aan te doen. Hoe langer je wacht, hoe moelijker het wordt. 

Herken je een van deze symptomen?  

  • "Hé, heb je me niet gehoord?" Bij beginnend gehoorverlies kunnen kinderen zachte geluiden niet meer goed horen; ze worden vaker aangesproken op het feit dat ze anderen niet hebben gehoord. Zij kunnen anderen niet goed verstaan als er achtergrond geluid is, bijv. op een druk schoolplein.  

  • "Mag de tv wat zachter?" Daarna horen kinderen met gehoorverlies ook hardere geluiden niet meer goed. Ze zetten de tv steeds harder. Dus als andere mensen aan hen vragen of de tv wat zachter mag, dan kan dat een teken zijn.  

  • "Wat zeg je?" Tot slot horen kinderen met gehoorverlies alle geluiden zachter en anders; vervormd, dof en onverstaanbaar. Hoe hard iemand ook praat. 

Wat doe je wanneer je denkt dat je kind minder goed hoort? Meld je dan bij de huisarts. De huisarts verwijst je door naar de Nederlandse KNO-vereniging.

Onze expert op dit onderwerp

Ook interessant voor jou

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.