Waarzitwatin: alles over chemische stoffen in producten

Chemische stoffen zitten in bijna alle alledaagse producten. Wil je weten welke chemische stoffen er in een bepaald product zitten? Of heb je vragen over een chemische stof in relatie tot jouw gezondheid? Op het online platform Waarzitwatin vind je informatie en veel tips over het veilig gebruiken van producten en stoffen.

Doel

Nederlanders bewust maken van chemische stoffen in alledaagse producten en voorzien in hun behoefte naar kennis hierover, zodat iedereen geïnformeerde keuzes kan maken bij het kopen en/of gebruiken van producten met chemische stoffen

Doelgroep

Consumenten

Aanpak

Onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde en actuele informatie bieden over chemische stoffen in alledaagse producten, de mogelijke risico’s ervan en tips geven hoe veilig om te gaan met die producten

Op het online platform Waarzitwatin vind je informatie over chemische stoffen in producten die je elke dag in en om het huis gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke verzorgingsproducten, wasmiddelen, speelgoed en kleding. Je staat er niet altijd bij stil dat chemische stoffen in producten nut hebben, maar ze maken ons leven makkelijker. Zo zorgen chemische stoffen er bijvoorbeeld voor dat dagcrème langer houdbaar is, dat regenlaarzen soepel blijven, dat vingerverf leuke kleuren heeft en dat je haar lekker ruikt na het wassen. Op Waarzitwatin lees je welke stoffen in producten zitten, waarom die erin zitten en of de chemische stoffen risico’s kunnen opleveren. Daarnaast krijg je tips over het veilig gebruiken van producten.

Waarom is Waarzitwatin ontwikkeld?

Het platform Waarzitwatin bestaat sinds 2019 en is ontwikkeld door VeiligheidNL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Vanuit de Europese wet is de Nederlandse overheid verplicht om Nederlanders voor te lichten over chemische stoffen in consumentenproducten.

Behoefte aan betrouwbare informatiebron 

Daarnaast speelt Waarzitwatin in op een behoefte aan betrouwbare kennis over chemische stoffen in producten. In de maatschappij leven namelijk veel vragen over de invloed van chemische stoffen op de gezondheid. Bijvoorbeeld ‘Kan ik mijn haar verven als ik zwanger ben?’ en ‘Kan het kwaad als mijn kind onder de viltstiftinkt zit?’ Soms gaan er ook verhalen over chemische stoffen rond die niet waar zijn. Bijvoorbeeld op internetforums. Het is belangrijk om niet alles wat daar staat te geloven. Zo zit er bijvoorbeeld geen asbest in tampons, veroorzaken aluminiumzouten in deodorant geen kanker, is lippenbalsem bij normaal gebruik veilig en zijn natuurlijke producten niet altijd beter. Deze geruchten worden op Waarzitwatin ontkracht.

Producten zijn veilig, maar je moet ze wel juist gebruiken

Weet dat producten uit de winkel of Europese webshops veilig zijn bij normaal gebruik. Producten moeten namelijk voldoen aan wettelijk vastgestelde veiligheidseisen. Hierbij is het wel belangrijk dat je altijd de aanwijzingen voor het juiste gebruik van het product opvolgt. Die staan op het etiket. Bij verkeerd gebruik kunnen chemische stoffen in producten namelijk wel risico’s opleveren. 

 

In samenwerking met

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Logo RIVM

RIVM

Naar website

Aan de slag

Voorlichting

Hoe gebruik je de website? 

Heb je een vraag over de chemische stoffen, dan kun je op 3 manieren zoeken op Waarzitwatin:

Kun je een product of stof niet vinden, weet dan dat de website continu wordt uitgebreid met meer producten en stoffen.

placeholder
Video

Campagne zonnebrandcrème

We voeren regelmatig campagnes rondom Waarzitwatin uit. Een voorbeeld van zo’n campagne gaat over chemische stoffen in zonnebrandcrème. 

Platform

Online platform Waarzitwatin

Naar Waarzitwatin

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.