Ga door naar hoofdinhoud
Jongen op de bank met koptelefoon
Onderwerp

Gehoor

Als ouder wil je dat je kind van muziek en geluid kan genieten zonder het gehoor te beschadigen. Bijvoorbeeld, wanneer je kind op een tablet naar YouTube kijkt of een game speelt op zijn kamer met een koptelefoon. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan het voorkomen van gehoorschade. We vertellen je wat je kunt doen om gehoorschade bij je kind te voorkomen.

Naar alle informatie
placeholder
1 op de 7 kinderen
tussen de 9 en 11 jaar heeft al beginnend gehoorverlies
placeholder

Wat kun jij doen?

Om gehoorschade te voorkomen, kun je het beste een volumebegrenzer gebruiken of een goede koptelefoon kiezen. Een volumebegrenzer zorgt ervoor dat het geluid niet harder gaat dan 85 decibel. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten koptelefoons en oortjes beschikbaar. Zorg ervoor dat ze goed op het oor passen, zodat er zo min mogelijk geluid 'weglekt' en je het volume niet te hoog hoeft te zetten. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder.

Onafhankelijke hoortest

Met een jaarlijkse hoortest kan je gehoorschade snel opsporen en de juiste behandeling starten. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen hun gehoor snel en gemakkelijk testen met de online Kinderhoortest.
Naar de test

Pas toen ik op de Ipad ging kijken naar de schermtijd en de volmebegrenzer, kwam het besef binnen dat mijn dochter te lang en te hard naar YouTube heeft gekeken. 

Ouder

Naam bekend bij redactie

Experts

Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink
Foto van Lisanne de Regt
Expert Gehoorschadepreventie
Lisanne de Regt