Rolschoenen, skates of step: vind de juiste balans

Speelgoed op wieltjes zijn populair speelgoed. Denk aan skates, rolschaatsen, een skateboard of een (stunt)step. Eén ding hebben ze gemeen, de kunst is om de juiste balans te vinden. In dit artikel geven we je tips om je kind veilig te leren bewegen op wieltjes.

Kinderen houden van inline skates, rolschaatsen, een skateboard of een (stunt)step. Er komen ook steeds nieuwe varianten bij, zoals het waveboard en de rolsneakers, dat zijn kinderschoenen met in de hak één of twee wieltjes, waardoor je op deze schoenen gewoon kan lopen, maar ook ineens kan gaan rollen. Eén ding hebben ze gemeen: de kunst is om de juiste balans te vinden.

Kinderen spelen steeds minder buiten en bewegen daardoor ook minder. We juichen nieuwe rages die kinderen aanzet om lekker buiten actief te zijn dan ook toe! Natuurlijk gaat er wel eens iets mis tijdens het spelen. Een buil of schram hoort erbij, maar ernstige ongelukken wil je het liefst voorkomen. De volgende tips helpen hierbij:

Draag bescherming

Als kinderen vallen, vallen ze bijna altijd achterover. Ze vangen zichzelf op met hun armen en in het ergste geval breken ze een pols of elleboog. Pols- en elleboogbeschermers zijn dus zeker geen overbodige luxe, maar eigenlijk een ‘must’. Ook het dragen van een helm raden we aan.

Wees extra alert bij de eerste keer

We weten uit onderzoek dat de meeste ongevallen gebeuren met kinderen die voor het eerst op de skates, het waveboard of de rolsneakers staan. Wees dus extra voorzichtig als je kind voor de eerste keer op een board stapt en laat hem oefenen op een rustige plek. Ga zelf mee of zorg dat er iemand bij is die kan helpen. Of laat je kind een training volgen!

Kies een goeie plek

Ga op zoek naar een plek waar je kind de ruimte heeft. Speelgoed op wieltjes kun je het beste gebruiken op een gladde ondergrond, zonder zand en steentjes. Zorg dat je kind niet speelt op plekken waar veel mensen zijn, zoals drukke winkelcentra en scholen, en laat hem niet in de buurt van drukke wegen spelen. Hou ook rekening met het weer, bij nat weer glijden de wieltjes weg.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.