De ontwikkeling en screening van het gehoor bij baby’s

Het gehoor is een bijzonder zintuig. Al in de baarmoeder kan een baby verschillende geluiden onderscheiden en leert de geluiden om zich heen te herkennen, zoals de stem van zijn moeder. Hieronder vertellen we meer over de ontwikkeling en screening van het gehoor bij baby’s.

Foto van Redactie VeiligheidNL
redactie
Redactie VeiligheidNL

Ontwikkeling van het gehoor

Na de geboorte blijft het gehoor zich door ontwikkelen. Om te leren praten is een goed gehoor van groot belang. Vandaar dat je baby al kort na de geboorte zijn eerste gehoortest krijgt. Zo kan gehoorverlies of doofheid vroeg worden opgespoord en kan je kind indien nodig de juiste behandeling krijgen. Lees hieronder meer over soorten gehoorscreening.  

 

Screening van het gehoor

In de eerste maand na de geboorte wordt het gehoor van je baby gescreend. Deze neonatale gehoortest wordt meestal thuis uitgevoerd door een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg of op het consultatiebureau. De test duurt maar een paar minuten en je baby merkt er vrijwel niets van. In de gehoorgang wordt een zacht dopje geplaatst dat verbonden zit aan een apparaat. Dat apparaat stuurt geluidsignalen naar het binnenoor. Als het binnenoor hier goed op reageert, stuurt het geluidsignalen terug naar het apparaat. Beide oren worden apart getest, en de uitslag volgt direct. Indien de uitslag van een of beide oren niet goed is, wordt een vervolgtest gepland na een week. Mocht deze test ook niet goed zijn, volgt een week later een test met een ander apparaat. Blijft de uitslag onvoldoende? Dat betekent niet direct dat er sprake is van blijvend gehoorverlies. Wel is er aanvullend onderzoek nodig. Hiervoor wordt je baby doorgestuurd naar een Audiologisch Centrum.  

De eerstvolgende gehoortest is als je kind in groep 1 of 2 zit. Meestal komt een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg op school om de test af te nemen. Deze test heet audiometrie, ook wel piepjestest genoemd. Je kind krijgt via een koptelefoon piepjes te horen op verschillende toonhoogtes en geluidsniveaus. De medewerker van de Jeugdgezondheidszorg houdt bij welke piepjes je kind wel en niet hoort. Beide oren worden apart getest, en de uitslag volgt direct. Als de uitslag onvoldoende is, krijgt je kind een brief mee naar huis en wordt de test op een later moment herhaald (meestal 3 maanden later). Dit gebeurt bij de Jeugdgezondheidszorg. Indien de uitslag onvoldoende blijft, wordt je kind doorgestuurd naar een Audiologisch Centrum voor aanvullend onderzoek.  

Screening van het gehoor vindt na dit contactmoment in groep 1 of 2 vooralsnog alleen plaats op indicatie, als er bijvoorbeeld gehoorklachten zijn of zorgen over het gehoor. In sommige GGD regio’s vindt ook op de middelbare school een gehoortest plaats, meestal in de vorm van audiometrie.  

Je gehoor regelmatig checken helpt om bewuster om te gaan met je gehoor en om gehoorverlies op tijd op te sporen. Doe daarom jaarlijks (samen met je kind) een betrouwbare en onafhankelijke online hoortest voor 6 t/m 11 jaar of vanaf 12 jaar.  

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.