De 4 van Veilig dragen
Een draagzak of draagdoek kan handig zijn als je je baby dichtbij je wil houden, maar ook je handen vrij wil hebben. En soms is een kinderwagen ook niet praktisch, bijvoorbeeld in een winkel of in het openbaar vervoer. Logisch dat veel ouders een draagzak of draagdoek gebruiken, of willen gaan gebruiken. Maar hoe kun je deze producten veilig gebruiken? Hieronder volgen 4 belangrijke tips.
Een draagzak of draagdoek wordt ook wel een buikdrager genoemd: je draagt je kindje op je buik of borst. Draag je je kindje op de rug, dan zit het in een rugdrager. Natuurlijk wil je de de draagdoek veilig gebruiken. Dat doe je door ‘De 4 van Veilig dragen’ op te volgen.
De 4 van Veilig dragen
Als ik mijn baby draag, dan...
Vrij ademhalen
Het is belangrijk dat je baby vrij kan ademhalen. Zorg dus dat je het gezichtje van je kind altijd ziet. Zo weet je zeker dat de neus en mond vrij zijn. Let extra goed op als je kindje jonger is dan 4 maanden, omdat baby’s hun hoofdje dan nog niet goed rechtop kunnen houden.
Temperatuur in de gaten houden
Een draagzak of draagdoek staat gelijk aan één laagje kleding. Voel aan het nekje van je kind. Voelt het klam? Zweet je kind? Dan heeft hij het te warm.
Nek en rug ondersteunen
Een jonge baby kan het hoofdje nog niet zelf goed rechtop houden. Zorg daarom voor goede ondersteuning door je baby strak in de draagzak te klikken/te wikkelen. Je baby heeft dan een natuurlijke, bolle rug. Dit wordt ook wel de M-houding genoemd. Let hierbij op dat het hoofd niet gekromd ligt. In deze kromme houding, we noemen het ook wel de komma-houding, ligt de kin op de borst. Je kindje kan dan niet goed ademen. Vooral de eerste weken moeten het hoofdje en de wervelkolom van je baby goed worden ondersteund.
Draag je baby ook liefst zo lang mogelijk met je gezicht naar je toe. Een vuistregel is wanneer je kindje zelf kan zitten je kan overwegen dat je kind met het gezicht naar voren kijkt.
Vrij bewegen
Haal je baby vaak uit de draagzak of draagdoek, zodat het vrij kan bewegen. Slaapt je baby? Dan ligt je kind het veiligst op de rug. De buikligging is vooral goed voor de spierontwikkeling van je kindje. Maar blijf dan wel altijd in de buurt van je kindje en hou het goed in de gaten.
ZO GA JE VEILIG OP PAD!